Att hålla hakan högt som företagare

studioscenDet finns en fantastisk förmån man har som företagare. Man har makt över sin egen tid. Över sitt eget schema.

Det kanske låter oväsentligt om du inte själv är egen företagare. Jag förstår det.  Men det är så kraftfullt positivt att det är näst intill omöjligt att tänka sig ett liv som anställd igen när man väl kommit in i en vardag där man bestämmer sitt schema själv.

Men i min mening är det den enda rejäla fördelen om man ska jämföra med en vanlig anställning. Många som startar ett eget företag tror att de kommer att tjäna mer pengar och jobba mindre. Oftast är det tvärtom. Och detta med att själv dra in kunder och pengar till utgifter och lön kräver mycket kraft, tid och enträgen tro på att det man erbjuder håller som affärsidé.

Många är helt oförberedda på det och det var även jag. Men nu, efter tre år som egenföretagare på heltid har jag kommit ännu lite längre i min utveckling och börjar komma på bana. Och det har varit en fantastisk resa med en galen blandning av glädje, ren eufori, tårar, oro och för lite sömn. Jag önskar jag visste i början vad jag vet nu. Om tre år kommer jag säga att jag önskar jag visste för tre år sedan vad jag vet nu.

Så är det. Man är i ständig utveckling. Som i livet i övrigt, förstås. En god självkänsla är en mycket bra egenskap för en egenföretagare. Kreativitet och ordning och reda är också bra. Jag skulle vilja påstå att jag i alla fall har två av tre, när det kommer till de egenskaperna. Ordning och reda har ALDRIG varit min starka sida. Och … faktiskt … ibland sviker självkänslan också. Speciellt under perioder då jag för ofta informerar mig om andras vägar och framgångar inom min bransch.

Idag pratade jag med en vän som också driver eget om detta med att hålla igång ett eget företag och hur svårt det kan vara. Det är lätt att hamna i misströstan. I apati t.om.  Det är lätt att bli överväldigad av allt man måste göra för att fortsätta utvecklas och driva framåt, för att säkra sin familjs trygghet, inte minst. Men … man har inte misslyckats förrän man har lagt ned. Helt. Slutat kämpa. Gett upp.

Allt som händer innan dess är bara utveckling, lärdomar och plattformar för nya vägar och framgångar. På riktigt!

Det är svårt att vara ensam om tankar, undringar och beslut. Och många småföretagare ÄR helt ensamma. Är du det så MÅSTE du skaffa dig ett nätverk. Eller helst fler. Hitta en mastermindgrupp som kan hjälpa dig när du kört fast. En business buddy du regelbundet bollar med och kanske tar hjälp av för att genomföra planerade steg.

Du måste analysera dina svagheter och det du inte verkar kunna få makt över själv, skaffa HJÄLP med det.

Dessutom – sluta att jämför dig med andra. Omedelbart!

Du startade inte ditt företag för att få mest likes på Facebook eller mest följare på instagram eller för att vara mest omnämnd i media. Du hade en idé. En passion, får man hoppas. Du såg hur just du kunde tjäna andra människor. Hjälpa till med något. Erbjuda något värdefullt på något sätt. DETTA ska vara ditt centrum, din kärna. Detta ska du hålla blicken på. Detta ska du hålla blicken på genom stormarna och mörkret och varje steg du tar framåt ska vara mot vad som helst som hjälper dig att göra just detta.

Du behöver inte ha koll på allt, vara bra på allt, ha ordning och reda (i så fall vore jag dömd på förhand som företagare). Det du behöver är att alltid ha blicken fäst vid det du verkligen vill bidra med genom dina tjänster eller produkter och VARFÖR detta är viktigt för dig. VARFÖR är det viktigt? Ställ dig den frågan. Ofta. Se till att det finns ett svar.

Definiera inte din framgång baserat på andras yta (ingen vet vad som egentligen står på där under)  men se till att du vet vad som definierar framgång för just dig.

Jag vet inte varför jag gick igång så på det här just idag, men jag ser en sådan sorglig trend av dålig självkänsla och upplevelser av otillräcklighet därute. I alla möjliga sammanhang. Och jag ser att med rätt stöd omkring sig kan många av oss ta oss igenom men en del bara spinner vidare ned i mörkret.

Vi är alla så ofantligt viktiga och kan bidra med så mycket som verkligen gör skillnad för andra. Det behöver inte vara professionellt men om du är företagare så ta till dig det. Du gör skillnad. Din affärsidé, din verksamhet och just DU – gör skillnad. Oavsett hur du är byggd, med dina styrkor och svagheter, så kan du utveckla ditt liv och ditt företagande till mer än vad du idag kan föreställa dig. Så länge du inte ger upp.

Ta ansvar för din begåvning och det du har att erbjuda genom att se till att det blir tillgängligt i världen. Så långt det bara är möjligt. Ta nästa steg. Backa inte. Vila, om du behöver. Men backa INTE.

Lycka till.

HOME

 

MAIL
 

 

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Du är varmt välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 • Till Hemsidan

 • nyhetsbrev
 • Min podcast

 • Kategorier

 • Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

  Gör sällskap med 66 andra följare

 • Mitt instagram

  Det uppstod ett fel när bilder skulle hämtas från Instagram. Ett nytt försök kommer att göras om några minuter.

 • Arkiv

 • Annonser
%d bloggare gillar detta: