Fail forward!

Höstträd mobilfoto: Bodil Bergman Hughes foto: Bodil Bergman Hughes

Under min tidiga morgon härinne på kontoret så har jag lyssnat på en intervju med författaren till boken som gör att jag numera går upp kl.05.00 (oftast), Hal Elrod.

Och därifrån kommer ett citat som jag omedelbart måste skriva ned: ”Fail forward. And never, ever quit!”

Att misslyckas är ju förstås en definitionsfråga. Som företagare kämpar man hela tiden mot känslan av att inte lyckas snabbt nog. I alla fall jag. Jag har svårt att se tillbaka och känna igen vad jag faktiskt har åstadkommit på ganska kort tid. För bara två och ett halvt år sedan sade jag upp mig från mitt jobb som språklärare på högstadiet och började driva min firma på heltid. Då hade jag bara haft en dag i veckan i tre år att ägna mig åt att vara fotograf, så man kan väl lugnt säga att jag smög igång verksamheten.

Sedan kändes det som om jag fick all tid i världen att uträtta storverk. Så jag förväntade mig snabba framsteg. Och blev förstås besviken. Och jag har gjort en hel del misstag som ibland skapat tunga problem att lösa. Men jag har inte gett upp. Och jag ser till att jag lär mig hela tiden! Oavbrutet.

Fail forward. Den enda riktning som är acceptabel är framåt. Vidare in i mitt framtida liv som egenföretagare, fotograf, konstnär, entreprenör, medmänniska. Det enda som kan räknas som ett egentligt misslyckande är att ge upp.

Ibland känns det tungt. Till och med ensamt. Det finns så många beslut att ta ställning till och ibland hopar sig räkningarna så att bygga upp en buffert känns som en nästintill omöjlig uppgift. Men det finns ingen acceptabel väg tillbaka.

Så jag måste kämpa emot demonerna som viskar att det går mycket bättre för alla de andra. Som påpekar svagheter och tillkortakommanden och gärna framhåller all tid som gått och alla nya projekt som inte kommit särskilt långt. Demonerna som enbart uppmärksammar andras framgång och lycka.

Ett annat citat från morgonens intervju: ”Jämför inte din insida med andras utsida.” Ingen vet vad som finns bakom ytan. Ingen vet vad de lyckliga människor du ser på facebook egentligen har att kämpa med.

Men jag önskar alla mina facebookvänner och facebookbekanta lycka och framgång. På riktigt. Och jag önskar dem lycka till med att definiera vad det är.

Det är ett ganska utmanande, pågående projekt som jag själv ännu inte är riktigt färdig med.

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

Du är varmt välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 • Till Hemsidan

 • nyhetsbrev
 • Min podcast

 • Kategorier

 • Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

  Gör sällskap med 66 andra följare

 • Mitt instagram

  Det uppstod ett fel när bilder skulle hämtas från Instagram. Ett nytt försök kommer att göras om några minuter.

 • Arkiv

 • Annonser
%d bloggare gillar detta: