Det är inte tillåtet att titta bort!


min unge

Sedan jag fick barn har allt förändrats. Jag är mycket känsligare nu.

Kan inte se svältande barn på TV eller se barn som gråter på TV eller … barn som far illa. Kan bara inte!

Förr klarade jag av mycket mer. Jag kunde se och läsa om hemska historier, titta på reportage om sådant som jag idag inte vill komma i närheten av. Jag tyckte att det var hemskt men det berörde mig inte ända in på … cellnivå, som det gör idag.

Jag klarar inte en del löpsedlar heller. Önskar ibland att jag aldrig sett dem. Att jag tittat bort i tid. Som den där 4-åringen som var ensam hemma i flera timmar med sin mamma som dog knall fall. Han försökte mata henne med bullar där hon låg. Men herregud!!! Bilden lämnar mig aldrig!

Men i den bilden ser jag bara ett enda ansikte – min egen dotters.

När de två syskonen sitter på en brits i sitt lilla skjul i Afrika för att deras mamma dött i AIDS och de är alldeles ensamma. När de gråter. Och gråter och gråter. Så där hjärtskärande. Jag såg dem på TV och grät själv en hel kväll. Jag blir gråtfärdig NU, när jag skriver om det. För tänk om det varit min flicka. De är ju som hon. Jag står inte ut!

Jag ska berätta nåt som jag vet får mig att verka lite vriden.

Varje kväll nästan ligger jag hos min dotter i sängen och sjunger och kramar henne innan hon somnar. Hon är 10 år nu, men ser äldre ut. Men där ligger jag och håller om henne och sjunger Vyssan Lull. Det har jag gjort sedan hon var bebis. Det är vår grej.

Och när jag ligger där och håller om den där fina kroppen så tänker jag på hur tacksam jag är att den inte är sönder. Att den är hel och stark och perfekt. Att min unge är lycklig och att ingen har gjort henne illa. Samtidigt tänker jag (nu kommer det vridna) att det kan hända när som helst. Faktiskt. Så jag är oändligt TACKSAM över att ingen ännu har skadat henne. Och det finns ingenting jag önskar så hett som att ingen NÅGONSIN kommer att skada henne! Jag gör vad jag kan för att hindra det, men … hon måste ut i världen och vi måste ta risken.

Vad som helst hända. Jag vet ju det. Men jag tar inte in det – på cellnivå. Jag vägrar låta mig läsa den löpsedeln! Jag hindrar mig själv från att förlora förståndet genom att inte på riktigt ta in hur det skulle vara… om något hemskt en dag hände min dotter.

Här hemma kan ingenting hända henne. I sitt hem är hon trygg. Men långt ifrån alla barn är det.

Sexualövergrepp på små barn. Bara smaka på den meningen. Avgrunden rusar emot en och hjärtat värker! Det är så ofantligt mörkt och hemskt att man bara inte står ut att tänka på det.

Men det måste vi. Inte bara stå ut att tänka på det utan klara av att prata om det. Vi får skärpa oss, helt enkelt! För deras skull.

Klarar de av att genomleva det måste vi klara av att höra om det och att prata om det! Här är det helt enkelt inte tillåtet att titta bort eller besvärat byta trottoar när löpsedeln börjar visa sig i fjärran.

RAKT PÅ bara! Läs, lyssna, lär, kämpa, skrik, sparka, gråt! Skit i att du gråter!  Av maktlöshet, frustration, sorg och rädsla. Skit i att snoret rinner av alla tårar för vad dessa små barn får genomleva! För det sista de behöver är tystnad eller torra ögon som besvärade vänder sig bort.

Det händer. Det händer hela tiden. Och om de här barnen, och många som nu är vuxna, kan stå raka och berätta om det kan du och jag ta oss samman och lyssna. Och helst av allt göra nåt. Vad som helst!

Idag gör jag något litet, litet. Det är ingenting egentligen. Men jag skriver det här för att berätta om mina tankar och demoner och för att berätta att på lördag är det TRASDOCKANS DAG i Kungsträdgården i Stockholm. Först NU vet jag vad det är och jag vill berätta för så många som möjligt!

ATSUB – föreningen för anhöriga till sexuellt utsatta barn arrangerar. Så här står det på ATSUBS HEMSIDA

atsub”TRASDOCKANS DAG

Älskad av många barn genom tiderna, men också någon att slita i och slänga undan i ett hörn och glömma bort, när man använt den färdigt. Trasdockan är också en symbol för det sexuellt utnyttjade barnet, de tusentals utsatta som nu är barn och de tusentals som en gång blivit utsatta som barn och fortfarande bär på följderna av övergreppen. Ett barn som någon slitit i, slängt undan i ett hörn och glömt bort – som ett ting, ett föremål, en ägodel – precis som en trasdocka. Övergivet både av den som utsatt barnet och av samhället.

NU SKALL TRASDOCKAN ÅTER UT I LJUSET

Trasdockan reser för trettonde året i rad genom Sverige och trasdockan slutar i år sin resa i Stockholm den 22 augusti, 2015 i Kungsträdgården. TYFRI MC klubb eskorterar trasdockan till Kungsträdgården från Röda caféet, Botkyrkavägen 28 Vårby och kommer att ge över vår Trasdocka till någon från Barnombudsmannen.

Uppträdanden, aktiviteter och annat roligt står på schemat!”

Så ta en sväng förbi Kungsträdgården om du kan, på lördag. I annat fall, så kan du kanske lägga ut länken till ATSUBS hemsida på så många ställen som möjligt. Och länka för Guds skull även till BUSTA. Det är en ungdomsjour som ger stöd till sexuellt utsatta barn. Hon som har startat den och driver den fortfarande är Amanda. Fina Amanda. Henne fick jag ha här i min studio – och på Magpodden

Den kvinnan är väldigt liten men gör vad hon kan för att motverka det med de högaste klackar man möjligen kan ta sig fram på (eller som jag omöjligen kunde ta mig fram på) och det blonda hårsvallet täcker nästan hela henne. Hon ÄR en uppenbarelse och jag älskade varje minut jag tillbringade med henne! Hennes enorma, jag säger ENORMA, hjärta fyller ett helt rum!

Om Amanda finns i andra änden på en telefon om mitt barn ringer en dag… (det känns svårt att ens skriva de orden!) då kan jag kanske, möjligen, … stå ut.

Amanda Kullenberg. Fotograf Bodil Bergman Hughes

Amandas skor, foto Bodil Bergman Hughes

homeswirl.web   mailswirl.web

Annonser
Lämna en kommentar

1 kommentar

 1. Det är inte tillåtet att titta bort | Lillaamanda

Du är varmt välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 • Till Hemsidan

 • nyhetsbrev
 • Min podcast

 • Kategorier

 • Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

  Gör sällskap med 66 andra följare

 • Mitt instagram

  Det uppstod ett fel när bilder skulle hämtas från Instagram. Ett nytt försök kommer att göras om några minuter.

 • Arkiv

 • Annonser