Gustavsvik – min barndoms somrar!

Den riktiga sommaren hade kommit dagen då pappa plockade fram den svarta och gula filten och picknickkorgen. Saft hälldes i tomma läskeflaskor av glas och det breddes mackor med prickekorv. På APK limpa. Jag är uppvuxen i Örebro och därmed även uppvuxen med APK-limpa. Fråga vilken annan Örebroare som helst du känner som är född på 60-talet så får du se! Deras frukostar skilde sig nog inte nämnvärt från mina!

Men tillbaka till filten och picknickkorgen. Det var inte så att vi nu skulle ut och njuta av naturen i allmänhet utan vi skulle ÄNTLIGEN åka till Gustavsvik! Vid det här laget hade brorsan och jag tjatat om att åka dit sedan i början av Maj så premiären var HETT efterlängtad!

glass på gustavsvik 60-gal

GUSTAVSVIK! Paradiset för små Örebrobarn! Stadens stora utomhusbad. Där fanns en enorm pool med ett bråddjup i ena änden och ett lagom djup i andra. Där fanns en konstgjord sjö med sandstrand i ena änden och en sorts poolområde i den andra. Där gick man i simskola. Satt och väntade framför skylten med simfrökens namn (det fanns flera grupper samtidigt) och väntade på sommarens första lektion.

Min storebror hade lite svårt att lära sig simma så mina föräldrar bestämde att vänta med att låta mig börja då att han inte skulle bli knäckt  om jag lärde mig innan honom. Men sedan var de tvungna att ändra sig. För att hålla mig vid liv. Jag var en sån unge som älskade vatten. Därmed kastade jag mig ofta handlöst ut från kanten på djup där jag definitivt inte bottnade, sjönk så sakteligen till botten, blev uppdragen och sade lyckligt : ”Nästa gång går det!”

Jag minns hur botten såg ut på simskoledelen av den konstgjorda sjön. Svarta och vita cementplattor i ett rutmönster. Det var som en kanal runt en liten ö i den änden och man övade simning fram och tillbaka mellan kanterna. En sträcka på ca 10 meter.

familjebadet Gustavsvik. 60-tal

simskola Gustavsvik - 60-tal

simskola Gustavsvik. 60-tal

 

simskola Gustavsvik. 60-tal

simskola Gustavsvik 60-tal

simskola Gustavsvik. 60-tal

simskola Gustavsvik. 60-tal

simskola Gustavsvik. familjebadet 60-70-tal

familjebadets sandstrand 70-tal

På Gustavsvik fanns även en camping. Vi bodde aldrig där men ibland gick jag och brorsan dit under eftermiddagen för då kunde man vara med på organiserad lek med någon lektant. Det kändes långt att gå till campingen och jag minns att lekområdet var inringat med vita gummiband som bands runt träden. Vet inte varför såna detaljer fastnar…

lek Gustavsvik. 60-t

lek Gustavsvik 60-70-tal

Jag minns också hur omklädningsrummen på Gustavsvik såg ut, med en öppen innergård. Det var mer ett omklädnings…område. Och där inne kunde man solbada naken. Det låg alltid chokladbruna, nakna tanter och njöt lite extra av sommaren på den där gräsmattan.

Jag minns hur de varma plattorna kändes under fötterna när man stod och väntade i kö till kiosken, jag minns den hårda, runda karamellen som ändrade färg när man sög på den. Varje gång man tog ut den hade den en ny färg! Magiskt! Jag minns de ljusgula, lika badrockarna vi hade, brorsan och jag, och hur vi satt med pappa på filten och drack ljummen saft och åt mackor. Droppande av poolvatten, varma och lyckliga.

Jag kanske ska nämna att jag inte är moderlös. Man kan ju tro det vid det här laget. Men min mamma jobbade som nattsjuksköterska och Gustavsviksdagarna betydde totalt ostörd sömn för henne. Pappa tyckte om att bada. Han blev brun som en indian så snart vårsolen tittade fram och jag minns hur gott han luktade (säkert av sololja) när han bar omkring mig i vattnet. Han hade ett speciellt halssmycke som jag minns exakt hur det såg ut efter alla gånger jag hade det i ögonhöjd där i poolen. Bilden av hans bruna halsgrop, med vattendropparna och det där smycket. Glasklart!

pooleb Gustavsvik. 60-70tal

img066

Nu i sommar befinner jag mig på Gustavsvik igen. Mitt gamla sommarparadis skymtar i bakgrunden men utvecklingen har gått fort. Nu är det äventyrsbad och ny pool och en mycket avancerad camping. 5 stjärnor.  Men min simskolesjö finns kvar. Dock inte längre som badplats. Bara ankorna får simma där nu. Men jag ser kanten när jag och familjen går förbi och när det slår mig att jag minns bottenplattorna går jag fram för att dubbelkolla och visst, där är de. Svarta och vita. Men vattnet är grumligt och de är delvis övervuxna. De blir ändå ett sorts bevis på mina minnen. På att allt faktiskt fanns och faktiskt hände.

Kiosken jag köpte de magiska karamellerna i står kvar men används inte. Jag undrar varför. Den nya kiosken står bredvid.  Jag antar att den stora inomhuspoolen är den gamla utomhuspoolen. Eller revs den helt och det byggdes nytt samtidigt som äventyrsbadet? Jag vet inte.

Att befinna mig på Gustavsvik igen, med min egen familj nu, kastar mig oväntat långt tillbaka i tiden, djupt ner i mina minnen. Jag minns och … längtar tillbaka lite, tror jag. Eller, nej, kanske bara inser hur mycket glädje jag upplevde just här. Förundras över tidens gång som förändrar så mycket. Det känns lite som i en science fiction film. Kanske som i Apornas planet,  där hjälten plötsligt inser att han inte är på en annan planet utan bara befinner sig i framtiden, då när han ramlar över Frihetsgudinnan. Nedfallen och övervuxen.

Hrm … Kanske bäst att sluta här innan jag låter alltför konstig. Kanske har de flesta slutat läsa för länge sedan men till er som tappert stannade kvar till slutet så vill jag faktiskt göra lite reklam för Gustavsvik. MITT Gustavsvik finns inte kvar. Men det nya Gustavsvik är väl värt ett besök. Om man gillar att campa, eller bara bada. Vi är inga vana campare utan kom hit som ett alternativ till hotell. Man gör sånt om man har en badgalen unge. Vi bodde i en av stugorna vid vattnet. De små stugorna. Nr 18 ska ni boka. Jättefint läge!

Jag hoppas ni har en skön sommar. Man kan inte överskatta fina sommarupplevelser för barn.  De minnena kan glädja hela livet! Och det behöver inte vara extravaganta resor världen över. Det räcker i allmänhet med sol, bad och lite ljummen saft. Tillsammans med DIG.

Gustavsvik 2014

 

kontaktknapp homeknapp

 

 

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Anonym

   /  21 juli, 2014

  Oh vilka härliga bilder och vilka fina minnen du delar med dig av. Jag minns också det där badet med plattorna, alltid lite grumligt och slipprigt på botten. Ja Gustavsvik är en del av barndomen.

  Gilla

  Svara

Du är varmt välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 • Till Hemsidan

 • nyhetsbrev
 • Min podcast

 • Kategorier

 • Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

  Gör sällskap med 66 andra följare

 • Mitt instagram

  Det uppstod ett fel när bilder skulle hämtas från Instagram. Ett nytt försök kommer att göras om några minuter.

 • Arkiv

 • Annonser
%d bloggare gillar detta: