Som en tjej …

A mighty girlJag uppfostrar en liten tjej.
Det är vuxenpoäng på det. Och kvinnopoäng. Men inom det området vet jag inte hur bra jag klarar mig.

Hon är 9 år nu. Ett par år till kommer hon att känna sig stark, bäst, fin, klok, snabb, smart, snäll…sedan är det stor risk att hon börjar bli osäker på allt detta och söka svar på vem hon är och vad hon är värd. Puberteten står för dörren. Det kan gå hur illa som helst.

Jag vet inte om Disney channel är bästa stället att söka sina förebilder. Fast innan dess var det ju mycket Madicken, förstås. Kanske ligger en bra grund där? Eller?

Häromdagen hittade jag en dokumentär om en surfare som var en fantastisk atlet hela sitt liv. Hon brukade säga när hon var liten: ”It’s not that the boys are slow. I’m just faster.” Som 19 åring var hon i världstoppen av surfare. En riktigt bra film om henne såg jag till att min dotter tittade på häromdagen.  Lakey Petersen, zero to 100.

Och Whale Rider. Den filmen skakade jag också fram för ett tag sedan. Hade inte ens sett den själv! Både jag och Emma tyckte om den.

För jag har börjat bli obvekvämt medveten om att det inte går att bara älska och krama för att uppfostra en flicka. Det räcker ganska långt men jag måste faktiskt skärpa mig nu! Presentera flickor och kvinnor som hon kan inspireras av, lära av, överhuvudtaget VETA OM! Men hur gör man? Var börjar man?

Nyligen hittade jag ett ställe på nätet: A Mighty Girl. Det är baserat i USA så allt är på engelska men det finns mycket att ha användning av i alla fall. I mitt fall har jag tur eftersom Emma är tvåspråkig. Men jag kan rekommendera deras listor på böcker och filmer med förebilder för flickor och deras produkter i butiken. Till er som uppfostrar flickor.

För det gäller att inte slappna av när man uppfostrar barn. Jag har just börjat ruska på mig och insett att jag höll på att somna till. Men nu känner jag mig vaken och redo för utmaningen.
För jag måste se till att precis så fantastisk som min unge känner sig nu ska hon få fortsätta känna sig. Hela livet. Oavsett vad hennes omgivning (de jag tyvärr inte kan kontrollera) säger eller gör.  Vi får se hur det går. Fråga mig om 15 år.

Den här lilla filmen blir en bra avslutning på dagens inlägg. Det var den som fick mig att ens påbörja dagens inlägg. Och den passar er som uppfostrar pojkar också. Den passar er väldigt bra! Så lägg en stund till här och se den. Och i övrigt säger jag bara – Lycka till!

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Du är varmt välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 • Till Hemsidan

 • nyhetsbrev
 • Min podcast

 • Kategorier

 • Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

  Gör sällskap med 66 andra följare

 • Mitt instagram

  Det uppstod ett fel när bilder skulle hämtas från Instagram. Ett nytt försök kommer att göras om några minuter.

 • Arkiv

 • Annonser
%d bloggare gillar detta: