Gravid. Utsatt för … livet.

Jag minns när jag var gravid med Emma. Jag var 40 år och hade inte riktigt trott att jag ens KUNDE bli gravid. Men det gick efter en gnutta hjälp. Jag hade svårt att förstå vad det var som hände. Vad som skulle komma. Det är ju så overkligt. Det är det för alla. Det spelar ingen roll om man har en app som tydligt förklarar vilket skede det där grodynglet i magen är i för tillfället. Hur det växer. Vad det ska bli och faktiskt så småningom börjar likna. Det är likt förbannat helt overkligt. Det är bara att hänga med på resan. Man är helt utsatt för … livet. Maktlösheten är total.

Kanske inte riktigt. Man kan ju försöka låta bli att stressa, röka och dricka. Man kan se till att alla ostar man smäller i sig är pastöriserade. Eller var det att de INTE skulle vara … jag minns inte. Men jag minns att det kändes viktigt. Att försöka vara med och påverka att det skulle gå bra. Att försöka se till att grodynglet blev en bebis. En frisk bebis.

Jag minns blödningen jag hade i vecka 13. I USA. Samma dag som jag skulle flyga hem till Sverige.
Istället blev det in på akuten på ett amerikanskt sjukhus och göra undersökning och ultrajud och … hoppas. Maktlös. Men allt var OK. Och jag lyckades hitta en klausul i min hemförsäkring som hjälpte till med sjukhusräkningen. Tack och lov! Och det gick ju fler plan.

Jag minns i vecka  … sent .. kan det ha varit v 37, 38? Ungefär där var jag. Jag hade totalt förstått att det var en riktig bebis som jag gick omkring och bar på. Jag mådde väldigt bra och och vi hade döpt henne till Emma redan. Emma Magdalena. Men då började den fruktansvärda oron. Jag ville ha ut henne, NU! Så att JAG var ansvarig för att hon överlevde. JAG ville se till att hon fick mat och värme och JAG skulle se till att inte tappa henne och jag skulle mata henne och … sa jag det? Jag ville i alla fall HA UT henne så att inte BIOLOGIN var ansvarig. För den kan man inte lita på. Jag stod inte ut med att vara maktlös så nära målsnöret.

Så tittade jag på TV, på ett av mina favoritprogram, men just denna dag hände det hemska en av huvudkaraktärer. Hennes långt gångna barn dog i magen! Jag bröt ihop. Ringde mamma. Grät och sade att tänk om det händer något! Nu, precis på slutet! Min kloka mamma sade inte ”Nej, då. Det blir bra. INGET kommer att hända! ” Hon sade istället (till sin höggravida, hormonstinna, gråtande, 40-åriga dotter) ”Ja, du, man vet aldrig vad som ska hända. Det finns inga garantier och det är helt enkelt livet. En del av paketet.”  Jag trodde jag var ganska långt kommen i min livsmognad redan men där växte jag till mig ett snäpp till.

Inga garantier. Helt enkelt. Det är svårt att acceptera men man vet i hela sin varelse att det är sanningen.

När man blir gravid kommer man in i skedet av de stora livsfrågorna. Jag var tvungen att träna på att överlämna mig till maktlösheten. Andra har andra frågor att brottas med. Tänk om barnet blir utvecklingsstört? Abort? Eller inte? Ska man ens ta fostervattensprov? Jag gjorde det inte. Det var inte min största livsfråga. I min ålder fanns det en stor risk för att barnet skulle ha Downs Syndrom. Men, det skrämde mig inte. Hur jag hade reagerat om det verkligen hade hänt vet jag inte. Kanske hade jag inte varit så kaxig och tvärsäker då?

Idag såg jag den här filmen och ville dela den med er som ett avslut på den här historien ur mitt liv.
För det handlar om ett svar på en annan blivande mammas oro. Kanske är det din egen just nu? Eller någon du känner. Gravid och därmed utsatt för livet – med tillhörande oro. Kanske kan detta vara till lite tröst.

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

Du är varmt välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 • Till Hemsidan

 • nyhetsbrev
 • Min podcast

 • Kategorier

 • Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

  Gör sällskap med 66 andra följare

 • Mitt instagram

  Det uppstod ett fel när bilder skulle hämtas från Instagram. Ett nytt försök kommer att göras om några minuter.

 • Arkiv

 • Annonser